Google PlusFacebookTwitter

Fisioteràpia i recuperació

Fisioteràpia i malalties tecnològiques

Fisioteràpia i malalties tecnològiques

Per a juny 30, 2017 a Consells | 0 comentaris

Durant l’última dècada els desenvolupaments, avenços tecnològics i les seves aplicacions en matèria de telecomunicacions, vídeo i informàtica han avançat a passos de gegant, permetent-nos cada vegada més estar connectats en temps real i escurçant les distàncies només a passos d’una pantalla, igual que els jocs han assolit una realitat virtual que supera la ficció causant més i més addicció en els seus usuaris.

El tenir una societat amb un estil de vida mundialment dominat per l’ús excessiu del boom tecnològic ha portat l’aparició de noves malalties i dolències físiques derivades del mal ús i excés d’aquestes, que entre altres coses estan provocant l’adopció de postures corporals antinaturals causants d’inflamacions i en el pitjor dels casos deformacions.

És menester de les diferents disciplines de la salut tractar aquestes patologies, però més encara és la fisioteràpia la qual s’encarregarà d’atendre les malalties tecnològiques de recent aparició.

Malalties Tecnològiques

Dins d’aquesta nova classificació de malalties podem trobar l’anomenada “Text Neck” o postura de coll de tortuga. Aquesta malaltia és descrita pels professionals com aquella que causa lesions repetides per estrès i dolor sostingut per l’ús excessiu de dispositius portàtils durant llargs períodes de temps, adoptant de forma perllongada una postura incorrecta per a la cervical en mirar constantment cap avall per veure la pantalla del dispositiu mòbil, o de les portàtils quan els col·loquem sobre les nostres cames per treballar.

El “text neck”, causa símptomes (que al principi els associem a una mala postura en dormir) com mal de coll, espatlles, esquena i cap de forma crònica. A més, en la seva forma més extrema aquesta malaltia comporta a un augment de la curvatura de la columna.

Però no només la cervical es veu afectada per l’ús excessiu de les noves tecnologies, causant també afeccions a les mans com la hidradenitis palmar, sent aquesta un quadre d’inflamació i / o infecció de les glàndules sudorípares de les mans, la qual cosa s’evidencia per l’aparició de taques vermelles i lesions a la pell a causa del frec constant del palmell de la mà amb els controls de comandament de les consoles de joc, i la sudoració de les mans de l’usuari a causa de la calor que es genera en els dispositius mòbils.

En casos més severs els addictes a les noves tecnologies poden patir de “Tendinitis” la qual és un trastorn musculo esquelètic relacionada amb moviments repetitius, postures forçades (com l’ús del ratolí i dispositius mòbils) i ús de la força, causant dolor i inflamació de l’estructura anatòmica de la mà. Tot i que és més freqüent lesions d’aquest tipus en els polzes i al canell, a causa de la posició que s’adopta en usar els telèfons per enviar missatges de text i al mal ús del ratolí de l’ordinador en no tenir la distància i postura corporal correcta.

Pot també aparèixer el trastorn “sleep texting”, semblant a la síndrome de cames inquietes, però que tindrà la seva aparició en forma de tics en els dits de les mans quan estem dormint.

Consells i recomanacions dels especialistes

Si bé ja hem entès que aquestes malalties han aparegut per l’ús indegut i excessiu dels diversos dispositius tecnològics, el primer que se’ns recomana és disminuir el temps que dediquem a l’ús d’aquests per disminuir la sobrecàrrega a la cervical (la qual ha de suportar en la postura de coll de tortuga al voltant de 18 kg de pes).

De la mateixa manera, en utilitzar els telèfons mòbils, portàtils, tablet o qualsevol altre dispositiu, hem de col·locar a l’alçada dels ulls, aconseguint així una millor higiene postural que ens cuidarà la salut de la cervical, disminuint en gran mesura les malalties associades per contractures, així com també si tenim telèfons d’última generació, fem profitoses les seves aplicacions i usem l’escriptura per veu, disminuint els moviments repetitius del polze i la tensió als canells que es donen al “teclejar”

Una altra recomanació important és sempre utilitzar les portàtils o tablets sobre superfícies planes i estables tot i que la mandra ens intenti guanyar, recolzant els braços de manera que es tingui un angle recte amb la taula, procurant tenir espai suficient per recolzar els canells. Fer pauses cada 20 minuts mentre estiguem treballant i practicar exercicis d’extensió i flexió de mans, canells i coll.

Recorda, la tecnologia ha de ser la teva aliada, no un enemic silenciós. Depèn de nosaltres el bon ús que li donem per evitar i disminuir les molèsties i malalties.

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This