Osteoporosi. Coneix la malaltia i com es tracta
Sabies que l’esquelet humà, encarregat de brindar suport a tot el cos està compost per 206 ossos, sense comptar les dents? Aquests comencen a desenvolupar-se en el fetus, i la massa òssia màxima s’assoleix entre els 25 i 30 anys d’edat. No obstant això, en arribar als 40 anys lentament comença la pèrdua de massa òssia tornant propensos a lesions importants que poden limitar la nostra qualitat de vida.
L’Organització Mundial de la Salut estima que l’osteoporosi causa més de 8,9 milions de fractures a l’any, el que resulta en una fractura osteoporòtica cada 3 segons. Aquesta condició degenerativa pot ser disminuïda significativament a través d’una nutrició adequada i exercici diari per poder gaudir d’una vida plena de vitalitat.
Osteoporosi, què és i les seves causes?
La paraula Osteoporosi ens indica que fa a la condició de “os porós”, però, mèdicament és definida com “un trastorn esquelètic sistèmic caracteritzat per massa òssia baixa i deteriorament de la microarquitectura del teixit ossi, el que produeix fragilitat de l’os i el consegüent augment del risc de fractures “
En paraules més senzilles entenem l’osteoporosi com una condició en la qual els ossos estan internament febles i més propensos a fractures, ja que estan més prims a causa del deteriorament de les proteïnes de l’os.
La causa de l’osteoporosi encara no ha pogut definir-se completament, encara que se sap que l’edat és el factor de risc que més incidència té pel començament de l’envelliment cel·lular i la disminució de la capacitat de renovació del teixit ossi. Estudis han demostrat que després dels 35 anys es redueix la massa òssia entre 0,5 i 1% per any, el que significa que el teixit ossi es regenera més lent que el temps que li pren destruir-se.
A més d’això, s’ha demostrat que les dones tenen 3 vegades més possibilitats de patir osteoporosi un cop assolida la menopausa, moment el qual disminueix la quantitat d’estrògens. L’anterior provoca al seu torn una alteració en el metabolisme del calci en l’organisme, accelerant la disminució de la densitat mineral òssia. Però clar que els homes no estan exempts d’aquest patiment.
Altres factors de risc a considerar són:
- Antecedents parentals de fractures.
- Baix consum de calci en la dieta diària.
- Sedentarisme, i malalties musculo-esquelètiques que disminueixin la mobilitat corporal.
- Ús indiscriminat de fàrmacs que acceleren la descalcificació com esteroides i corticoides.
- Índex de Massa Corporal per sota de 18.5% (Pes baix)
- Consum freqüent d’alcohol, cafè, begudes ensucrades i gasoses, a més de l’hàbit de fumar.
Fisioteràpia i Osteoporosi
El fisioterapeuta és el la figura indispensable per millorar la qualitat de vida del pacient, ja que gràcies a un programa de teràpies físiques personalitzat a cada pacient i condició es podrà millorar la seva salut.
Entenent que el sedentarisme és afavoridor en l’aparició de l’osteoporosi, la programació d’activitats físiques és un dels tractaments d’elecció per part dels especialistes en la lluita contra l’osteoporosi.
L’educació postural serà propícia com a indicació terapèutica, gràcies a aquesta el fisioterapeuta podrà ensenyar-te a fer els moviments posturals conscients per disminuir el dolor ocasionat per les lesions osteoporòtiques i adquirir les postures correctes en diverses activitats de la vida diària.
Addicionalment, alguns dels tractaments que ofereix la fisioteràpia per combatre l’osteoporosi són: la termoteràpia superficial o profunda, ultrasons, electroteràpia, massatges terapèutics descontracturants i magnetoteràpia que ha demostrat científicament el seu efecte terapèutic davant aquesta malaltia, evitant amb això pèrdua de densitat òssia, a més d’alteracions morfològiques.
Consells Saludables
És probable que davant el diagnòstic de patir osteoporosi, tinguem immediatament la visió d’un futur descoratjador i limitat. Res més lluny de la realitat, podem encara enfrontar-nos a ella sense deixar-nos portar per l’abatiment amb els canvis d’hàbits necessaris, per això si prens en compte aquests consells pots mantenir els ossos sans i forts.
- Realitzar activitat física almenys 30 minuts diàriament. El millor exercici és el de treball amb pes, ja que estimula la regeneració dels ossos. L’ideal és que escullis una activitat que generi plaer i si és a l’aire lliure, ajuda a disminuir els nivells d’estrès, la qual cosa repercuteix essencialment en la disminució dels nivells de dolor.
- Mantenir una dieta saludable i equilibrada que inclogui aliments rics en Omega 3 i Omega 6, magnesi, calci, zinc i manganès.
- Exposar-se al sol amb moderació i protecció. Els raigs solars tenen vitamina D i aquesta ajuda al cos a absorbir millor el calci.
- Disminuir o eliminar el consum de cafeïna i begudes gasoses, així com l’alcohol i el tabac ja que són altament descalcificants.