Google PlusFacebookTwitter

Fisioteràpia i recuperació

Beneficis de la fisioteràpia en l’esport

Beneficis de la fisioteràpia en l’esport

Per a ag. 4, 2016 a Fisioteràpia, Tractaments | 0 comentaris

La fisioteràpia, una eina no invasiva i increïblement efectiva, no només té la capacitat de guarir diferents tipus de lesions musculars, sinó a més pot prevenir-les. Hi ha molts camps on es pot aplicar aquesta eina: fisioteràpia odontològica, oncològica, ortopèdica, plàstica i estètica, però una de les més importants és l’esportiva.

Els esportistes, aficionats o professionals, estan exposats a constants lesions agudes o cròniques, a causa de la sobrecàrrega muscular que poden experimentar mentre desenvolupen les seves respectives disciplines. Jugadors de base ball, futbolistes, jugadors de basquet, nedadors, corredors, ciclistes i més, poden trobar gran ajuda en la fisioteràpia, t’expliquem per què:

Beneficis de la fisioteràpia en l’esport

La veritat, és gairebé impossible enumerar els beneficis de la fisioteràpia en l’esport, tot i que els principals són els següents:

  • Prevenir lesions agudes en esportistes, independentment de la disciplina que practiquin. A través d’un estudi, el fisioterapeuta pot identificar quines són les zones sensibles de cada esportista, de manera que eviti que les malalties musculars puguin convertir-se en un problema patològic amb el pas del temps. Així mateix, és feina del fisioterapeuta indicar al pacient aquells mètodes que no s’han d’aplicar durant l’entrenament per evitar lesions.
  • Alleujar l’estrès al qual estan sotmesos els esportistes, producte d’exigències d’alt rendiment en cada disciplina. L’estrès també pot provocar lesions, per la qual el fisioterapeuta té la missió d’evitar molèsties físiques producte de sobrecàrregues psicològiques.
  • Curar i ajudar a l’esportista a recuperar el seu estat físic un cop hagi patit una lesió com contractures, rigidesa, tendinitis, ruptures musculars o fibril·lars, fractures o altres dolències, a través de les diferents tècniques com: electroteràpia, ultrosonoteràpia, hipertèrmia, termoteràpia, massoteràpia, entre d’altres, que poden utilitzar-se en el període de rehabilitació, en el qual intervenen altres professionals de la salut.

Amb una bona fisioteràpia és possible retallar els temps de recuperació fins a un 30%.

El fisioterapeuta ha d’estar en constant investigació per actualitzar i perfeccionar els seus coneixements, de manera que pugui oferir sempre una solució avantguardista als esportistes.

Prevenir lesions: el més important dels beneficis

Si bé ja es va esmentar que prevenir lesions és un dels principals beneficis de la fisioteràpia esportiva, val la pena fer èmfasi en ell a causa de la importància que cobra per un esportista i fins i tot per a un equip.

La millor manera d’ajudar a l’esportista és evitant que es lesioni, pel fet que una vegada que pateixi un trencament o una lesió, la zona quedarà afectada de per vida. La figura del fisioterapeuta s’encarregarà de fer-li saber a l’esportista, què fa malament, perquè eviti tècniques que puguin fer-lo sobrecarregar muscularment, patir esquinços o trencaments fibril·lars.

Massoteràpia: la tècnica més comuna en l’esport

La massoteràpia és una de les tècniques de la fisioteràpia més comunes en ambients esportius i es tracta de l’aplicació de massatges amb l’objectiu de relaxar i estimular la recuperació de músculs, així reduir l’estrès en els esportistes.

Aquesta tècnica en l’espectre esportiu està enfocada principalment a l’àrea muscular, estructures tendinoses de manera que és possible contribuir a curar disfuncions com tendinitis, ruptures fibril·lars, distincions, sobrecàrregues, esquinços i bursitis. S’aplica amb un objectiu molt més clínic que de relaxació.

A més de la massoteràpia hi ha altres tècniques que també són típiques en l’àrea esportiva de la fisioteràpia com l’electroteràpia, que consisteix a aplicar descàrregues elèctriques a la zona afectada, la hidroteràpia, la qual consisteix a exercir moviment a l’aigua per estimular la mobilitat muscular i la termoteràpia, que té la seva base en l’aplicació de calor.

Contraindicacions

És important destacar que el treball d’un fisioterapeuta, només ho ha de fer un professional certificat en aquesta matèria. A vegades sembla obvi aclarir-ho, però és comú veure persones que s’ofereixen a aplicar tècniques corresponents a un professional i això només pot empitjorar la lesió.

Tampoc s’ha d’ignorar de cap manera molèsties musculars, en patir algun dolor és important notificar com més aviat millor al professional, de manera que la condició no empitjori. Un cop es rebin les indicacions del fisioterapeuta, cal complir-les tal com les va donar.

Complir amb el pla de rehabilitació, executar el pla de treball a casa, i respectar la resta de les indicacions seran determinants per curar la malaltia física.

Perquè un esportista pugui rendir al seu màxim acompliment físic cal que es mantingui saludable en tot moment. A través de la fisioteràpia és possible aconseguir millors resultats, tan individuals com en equip per aconseguir aquest èxit anhelat per tots els esportistes.

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This