Els beneficis de la fisioteràpia respiratòria
Si pateixes asma, MPOC, o qualsevol altra afecció respiratòria has de saber que és possible alleujar els símptomes i tractar la malaltia gràcies a la fisioteràpia respiratòria.
Aquesta especialitat de la fisioteràpia és l’encarregada del tractament, prevenció i estabilització de les diferents malalties de l’aparell respiratori o qualsevol que interfereixi en el seu correcte funcionament, per tal de mantenir o millorar la funció respiratòria.
Els camps de la fisioteràpia respiratòria són ajudar a prevenir i curar molts tipus de malalties pulmonars. Ajuda, per exemple, mitjançant un conjunt de tècniques terapèutiques, a augmentar la capacitat pulmonar en nens de 0 a 3 anys, ja que ells tenen més mocs i menys capacitat de poder expulsar-los, el que fa que se’ls dificulti expulsar la mucositat i per consegüent la seva respiració sigui curta i ràpida.
Bronquiolitis, la fisioteràpia respiratòria com un tractament eficaç
Aquesta malaltia que genera símptomes com ara secreció nasal, febre lleu i tos, l’objectiu és prevenir i curar gràcies a les tècniques que la fisioteràpia respiratòria ens brinda.
Desobstrucció Rinofaríngia Retrògrada (DRR): És una maniobra inspiratòria forçada destinada a la neteja de secrecions rinofaringes, acompanyada o no d’instil·lació local de substàncies medicamentoses. Al final del temps respiratori la boca del nen es tanca amb el dors de la mà que acabar el seu suport toràcic, elevant la mandíbula i forçant el nen a una naso-absorció.
Tos provocada: Es basa en el mecanisme de la tos, reflecteix induït per l’estimulació dels receptors mecànics situats a la paret de la tràquea extratoràcica.
Expiració Lenta Prolongada (ELPR): En aquesta tècnica es posa el nen en decúbit dorsal sobre una superfície dura i s’exerceix una pressió manualtoràcico-abdominal lenta que s’inicia al final d’una espiració espontània i continua fins al volum residual. El seu objectiu és aconseguir un volum respiratori més gran.
Els professionals recomanen:
- No excedir-se amb rentats nasals introduint sèrum fisiològic, amb una quantitat de vegades al dia aconsellada per un especialista; s’aplica a cada orifici, i ha de sortir per l’altra fossa nasal o ser engolit pel nadó.
- Donar-li al nadó un senzill massatge perquè tingui millor oxigenació.
- Tampoc cal abusar de l’ús de l’humidificador. Amb això l’únic que aconseguiríem seria augmentar la producció de mocs al nadó, a més de propagar els gèrmens ambientals.
- Intentar que no estigui en contacte amb tot el que pugui contenir gèrmens i pols. Per a això, no s’hauria d’utilitzar l’aspiradora, escombrar o fer ús de desodorants quan el nadó roman present.
- També és un bon consell ventilar els ambients de la casa 1 hora al dia.
- A més s’ha d’evitar que el nen inspiri fum de tabac.
La fisioteràpia respiratòria és recomanada en adults amb:
- MPOC: Li proporciona al pacient beneficis a curt i llarg termini, amb tractaments pal·liatius en fases agudes de la malaltia i amb consells bàsics per dur a terme un canvi d’hàbits.
- Asma: La fi és millorar la ventilació, la força i drenatge de secrecions per evitar l’obstrucció bronquial.
També és recomanada en pacients amb bronquièctasis, malalts neuromusculars i neurològics amb afectació respiratòria, càncer, pre i post cirurgia toraco-abdominal, trasplantament pulmonar, i malalties agudes com bronquitis i pneumònies.
En nens s’indica aquesta especialitat quan tenen dificultat per respirar, problemes durant la fase de son i en l’alimentació, augment de secrecions que provoca tos, i en infeccions respiratòries com bronquiolitis, bronquitis, i pneumònies. En general es recomana el tractament per a tot nen amb malalties respiratòries. El tractament no és dolorós per als nens, encara que és probable que els nadons plorin fent així que les secrecions es puguin mobilitzar més eficaçment.
Els beneficis de la fisioteràpia respiratòria
- Disminueix la quantitat i necessitat de dependre de medicaments.
- Redueix l’atelèctasis post–extubació, el risc de re-intubació i millora de la ventilació pulmonar en nadons amb patologia respiratòria.
- Millora la respiració, ja que les tècniques faciliten l’eliminació del moc que produeix l’obstrucció bronquial, permeabilitzant la via aèria, reduint el risc d’infeccions.
- Alentir el deteriorament progressiu de determinades patologies respiratòries cròniques, augmentant la qualitat de vida del pacient.
- Millora els nivells d’oxigen a la sang.
- Reforça els músculs que contribueixen a la respiració.
- Disminueix la sensació de fatiga quan es realitzen esforços no molt exagerats.
- Reeduca el patró ventilatori.
- Redueix el risc de contraure infeccions.
- Distribueix l’aire per dins dels pulmons més efectivament.
- Augmenta la capacitat de respiració.